STAGEVERSLAG  Dirk Bastiaan de Jong

 


STAGE VERSLAG

OVGG


Door: Dirk Bastiaan de Jong

Data:20-03-2017  23-03-2017

Klas:V5C


Inleiding:

De aanleiding tot het schrijven van het verslag is de bij de stage geleverde opdracht: Het in contact komen met en leren van instanties waarmee men onder normale omstandigheden of zonder interesse niet mee in contact komt.


Eerste kennismaking:

De eerste kennismaking vond plaats op, als ik het me correct herinner, donderdag de week voor de stage begon, daar vond de eerste ontmoeting plaats met Ed Erinkveld in de OVGG ruimte in de DRU, ik wist niet goed wat ik moest verwachten, maar ik verwachte wel wat oude dingen te zien, en dat was ook gebeurd, verder leek de stage begeleider me aardig, dus de eerste impressie was goed.


Activiteiten:

We hebben bidprenten uitgezocht en gedigitaliseerd, wat wel interessant was, verder hebben we ingezonden stukken in de etalagekast gearchiveerd, we hebben de ladekast vol met foto’s geordend, ook hebben we een rondleiding over de DRU gekregen, en we hebben een middag meegelopen met het management van de DRU met de andere stagegroep, en daar hebben we nog een rondleiding achter de schermen van de DRU gekregen.


Begeleiding en samenwerking:

Het werk was niet al te complex, maar als er vragen waren kon je altijd terecht bij iemand, aangezien het werk vrij individueel was, vond er niet veel samenwerking plaats, maar waar samenwerking nodig was ging het goed, dit was vooral in de aansluiting op elkaar, waar de een (bijvoorbeeld) de bidprenten fotografeert terwijl de ander ze digitaliseert.


Interview met een medewerker:

Wat mij opviel, was dat Ed toegaf dat dit niet echt iets is dat jongeren trekt, maar meer ouderen omdat ouderen zich meer verbonden voelen met de regio, en daarom bepaalde dingen (oude foto’s, bidprenten, oude foto’s van de DRU) mooier vinden dan jongeren, ook gaf hij toe dat hij, toen hij jong was, zich nooit in een dergelijk beroep te zien.


Bijzondere ervaring:

Om eerlijk te zijn vond ik wat ik beleefde niet al te bijzonder, ik kom niet uit de regio en woon hier nog niet erg lang dus sprak mij het niet zo aan, maar als ik een ding moet kiezen zou ik gaan voor hoe groot de DRU ooit was, het verbaasde me dat er een dergelijk grote fabriek bestond in de Achterhoek, al was de uitleg die gegeven was vrij logisch, de Achterhoek ligt in de buurt van het Ruhr gebied, dus dat vond ik wel interessant.


Plaats van de stageplek in onze samenleving:

Het is een plek voor mensen die interesse hebben in het verleden, over het algemeen omdat ze dit verleden beleefd hebben, bijv. als arbeider bij de DRU, al is dit niet altijd het geval.


Reflectie:

Ik zou niet snel zeggen dat ik wat heb geleerd over mezelf, ik voel me niet anders, en verder heb ik niks al te shockerend gezien. Wel heb ik veel geleerd over de Achterhoek en de geschiedenis van de regio, over de DRU en over wat de OVGG doet. Verder valt er niet veel te zeggen, buiten dat het mij momenteel niet een al te interessant beroep lijkt, simpelweg omdat ik geen verbinding heb met de regio, maar ik voel me überhaupt niet verbonden met een specifieke plek. Ik heb ook niet echt interesse in mijn voorouders.


Bereikte doelen:

Ik heb inzicht gekregen in de OVGG en wat zij doen, verder begrijp ik ook waarom ze het doen dus ik denk dat het doel is bereikt.


Nawoord:

Ik heb het naar mijn zin gehad, maar dat betekent niet dat ik dit later ook wil gaan doen, al is er natuurlijk de kans dat mijn mening hierover als ik oud ben verandert. Verder vind ik het idee van maatschappelijke stage wel goed.