STAGEVERSLAG  Nikki Berendsen

 

Maatschappelijke oriëntatie OVGG

Nikki Berendsen V5B

20 t/m 23 maart 2017

 

Inleiding 

Ik heb voor school maatschappelijke stage gelopen. Deze stage heb ik gelopen bij OVGG (Oudheidkunde Vereniging Gemeente Gendringen). Een vereniging die zich bezighoudt met het verzamelen en behouden van de historie van de Gemeente Gendringen.  

 
Eerste kennismaking 

De eerste kennismaking was prima. De kennismaking was in de DRU bij de OVGG. Onze stagebegeleider, Ed Erinkveld, was daar een heeft ons verteld over de vereniging, wat de vereniging doet en wat wij zouden gaan doen. Ook liet hij ons boekjes zien van de vereniging om duidelijkheid te scheppen over wat de vereniging doet. 

 

Activiteiten 

In deze week hebben we ons bezig gehouden met activiteiten die normaal gesproken door leden van de vereniging worden gedaan. Zo hebben we kasten en boekjes geïnventariseerd en hebben we lades met foto's opgeruimd. Ook hebben we door Ulft gefietst en foto's gemaakt van gebouwen. Deze gebouwen zijn nu of vroeger belangrijk geweest voor Ulft. Dit was interessant, zo kom je namelijk nieuwe dingen over je dorp te weten. 

 

Begeleiding en samenwerking 

De begeleiding die we hebben gekregen was goed. Er werd niet alleen uitgelegd wat we moesten doen, er werd ook uitgelegd welke achterliggende gedachte erachter zat. Bijvoorbeeld de geschiedenis van een voorwerp of wat het voorwerp was. Ook was de samenwerking goed en duidelijk.  

 

Interview met een medewerker 

Wij hebben een interview gehouden met onze stagebegeleider Ed. Ed is voorzitter van de vereniging en zit in het bestuur. Hij doet dit werk al acht jaar. Hij vindt dit werk en het contact met de mensen erg leuk. Ed heeft voor de OVGG veel met techniek gewerkt. Dit is wel anders dan het werk bij de OVGG. Ik heb daardoor dus ook geleerd dat wat je in de toekomst doet heel anders kan zijn dan je studie. 

 
 

Bijzondere ervaring 

Wat het meest indruk op mij heeft gemaakt is een opdracht. Bij deze opdracht moesten we door Ulft fietsen en plekken fotograferen die er vroeger heel anders uitzagen. We kregen deze plekken ook aangewezen op een kaart van de oude omgeving rond de DRU. Zo zie je hoe veel een gebied kan veranderen in een korte tijd. En niet alleen gebouwen veranderen maar ook de loop van de rivieren en de wegen. Het is dan lastig om iets terug te vinden. 

 
Plaats van de stageplek in onze samenleving 

Er zijn nog redelijk wat mensen die wel weten dat het bestaat en gaan erheen om achter feiten te komen. Zo vragen zij naar foto's van vroeger of stambomen. Vanuit de samenleving wordt er met interesse naar de vereniging gekeken, of met onwetendheid omdat ze er nog nooit van gehoord hadden. Vooral de jongere generaties weten niet dat deze vereniging bestaat. Echter wordt over het algemeen positief gereageerd op het functioneren van de vereniging. Er zijn zover ik weet geen vooroordelen over deze vereniging.  

 

Reflectie 

Ik vond het leuk om te zien dat deze mensen allemaal blij werden van het werk dat ze daar deden. Ze vinden het leuk om dit werk te doen en vinden het ook leuk als je interesse toont over hun werk. Ook vinden ze het leuk om met elkaar te praten. Iedere ochtend begon dan ook met koffie en eerst een poosje praten. Daarna gingen mensen aan het werk. Ook het werk viel zelf in te plannen en er was geen werkdruk. Hierdoor was er een fijne gemoedelijke sfeer. Dit zegt over mij dat ik het leuk vind om te zien dat anderen iets leuk vinden en ik het fijn vind als dingen op zijn gemak verlopen. 

 

 

Bereikte doelen 

De doelstellingen van de maatschappelijke stage zijn bereikt, ik heb namelijk kennis gemaakt met een vereniging die ik hiervoor niet eens kende. Ik ben me dus bewust geworden van de brede lagen in de samenleving en ik ken hun verantwoordelijkheid. 
  

Nawoord. 

Ik vond het een leuke stage waarbij je op een gemoedelijke manier met gezellige mensen meer te weten komt over de gemeente Gendringen.

Oudheidkundige Vereniging Gemeente Gendringen